Laat de kwaliteit van je spouwmuurisolatie controleren

Spouwmuurisolatie

Laat de kwaliteit van je spouwmuurisolatie controleren

Home » Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie kun je flink op de kosten van je energieverbruik besparen.
Wanneer je je spouwmuur isoleert geven de muren geen kou meer af en wordt de temperatuurverdeling in huis gelijkmatiger. Dit kan voor een grote verbetering van je wooncomfort zorgen. Spouwmuurisolatie is relatief voordelig en is bovendien ook snel aan te brengen. Vanwege de sterke gestegen gasprijs verdien je een investering in spouwmuurisolatie daarom tegenwoordig razendsnel terug.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Woningen die gebouwd zijn voor 1975 hebben vrijwel altijd een ongeïsoleerde spouwmuur. Wanneer de spouwmuur schoon, en meer dan 40 mm breed is na-isoleren meestal mogelijk. Zelfs een spouwmuur die al tijdens de bouw van isolatie is voorzien kan tegenwoordig extra worden na-geïsoleerd. Maar het is wel altijd oppassen geblazen wanneer je last hebt van een vochtprobleem in huis. Spouwmuurisolatie bestaat in verschillende soorten. Je kunt een spouwmuur bijvoorbeeld laten vullen met thermoparels of met isolatiewol.

Spouwmuurisolatie voorkomt onnodig warmteverlies

Bij veel woningen en andere gebouwen is het totale oppervlak van de gevels het grootste onderdeel van de thermische schil. Vandaar dat een slecht geïsoleerde spouwmuur een ernstig warmtelek in je woning is. Door je spouwmuur goed te laten isoleren kun je dus veel onnodig warmteverlies voorkomen. Andere grote warmtelekken die in woningen voorkomen zijn luchtlekken, enkel glas en ongeïsoleerde daken en vloeren.

Andere vormen van gevelisolatie

Naast spouwmuurisolatie bestaan ook enkele andere manieren om een gevel te isoleren. Gevelisolatie aan de binnenzijde en aan de buitenzijde van de woning. Gevelisolatie aan de buitenzijde is relatief duur, maar afgezien daarvan is het veruit de beste manier van isoleren. Omdat je er een hoge isolatiewaarde mee kunt behalen, en omdat het bovendien het geen risico’s op koudebruggen en vochtproblemen met zich meebrengt.

Voorkom luchtlekken met goede kierdichting

Bij het aanbrengen van isolatie is het altijd belangrijk om aandacht aan goede kierdichting besteden. Want als gevolg van ongecontroleerde luchtbewegingen langs het isolatiemateriaal kan wel 30 tot 70% van de isolatiewaarde verloren gaan. Helaas blijkt er in de praktijk in veel gevallen geen enkele aandacht te zijn voor kierdichting. De resultaten van het isoleren kunnen daardoor sterk tegenvallen. Laat daarom altijd de kwaliteit van isolatiewerkzaamheden controleren met thermografie en een blowerdoortest.

Hoe gaat het aanbrengen van spouwmuurisolatie in zijn werk?

Eerst controleert het isolatiebedrijf op meerdere plaatsen de binnenzijde van de spouwmuur met een endoscoop. Het is namelijk belangrijk dat de spouw schoon is, anders kunnen er na het isoleren vochtproblemen ontstaan. In de voegen van de buitengevel worden in een vast patroon kleine gaten geboord. Het isolatiebedrijf brengt het isolatiemateriaal hierdoor in de spouwmuur aan. Na het isoleren worden de gaten weer in de juiste kleur dichtgemaakt.

Vleermuizen en spouwmuurisolatie

In de spouwmuren van onze woningen kunnen zonder dat je het merkt vleermuizen verblijven. Vleermuizen zijn nuttige, streng beschermde dieren. Maar doordat wij massaal onze spouwmuren laten isoleren komen deze dieren helaas steeds vaker in de problemen. Hun verblijfplaatsen verdwijnen in rap tempo en soms worden ze zelfs gedood tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Het is daarom belangrijk om vooraf te laten controleren of er vleermuizen in je spouwmuur verblijven.

Voordelen

  • Snel
  • Goedkoop
  • Lagere stookkosten
  • Verbetert de isolatiewaarde
  • Snelle terugverdientijd

Nadelen

  • Relatief lage isolatiewaarde
  • Verlies van ventilatie in de spouw
  • Risico op roestende spouwankers
  • Risico op interne condensatie
  • Risico op schimmelvorming

Energiekeurplus

Isolatie Groningen is onderdeel van Energiekeurplus, de Level 3 gecertificeerd expert in thermografie & blowerdoortest. Wij doen onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de isolatie en kierdichting van woningen en gebouwen in Groningen, Friesland en Drenthe.