Isoleren

Goed isoleren begint met een onderzoek naar warmtelekken in huis

Home ┬╗ Isoleren

Isoleren

Door je huis goed te isoleren kun je tot 50 procent op je stookkosten besparen. Dat is goed nieuws in deze tijden van sterke inflatie, waarin zelfs energiearmoede dreigt. Het isoleren van je huis geeft je eindelijk weer eens grip op je maandlasten. Daarnaast helpt de isolatie je wooncomfort verhogen, en leefomstandigheden in huis voorkomen. Maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste manier van isoleren, en dat je er op toeziet dat het ook op de juiste wijze wordt aangebracht.

Warmtelekken

Wanneer je wilt gaan isoleren is het belangrijk om je woning vooraf te laten onderzoeken op warmtelekken. Een onderzoek met gebruik van blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook brengt alle aanwezige warmtelekken haarscherp in beeld. Zodra je weet waar onnodig warmte verloren gaat kun je gericht aan de slag met het aanbrengen van kierdichting en isolatie. Dit kan nutteloze investeringen, tegenvallende resultaten en gebouwschade helpen voorkomen.

Kierdichting

Goed isoleren begint, en eindigt met kierdichting. Voor het isoleren moeten alle naden en kieren worden dichtgemaakt, en aan de binnenzijde moet een ononderbroken luchtdicht dampscherm worden aangebracht. Gebeurt dit niet dan kan de aangebrachte isolatie niet goed functioneren en bestaat het risico op interne condensatie, vochtproblemen, schimmelvorming en gebouwschade. Het is verbazingwekkend hoe slecht het gesteld is met de kierdichting van woningen in ons land. Dit geldt zowel voor bestaande woningen als voor veel nieuwbouw.

Spouwmuurisolatie

Woningen die voor 1975 gebouwd zijn hebben van oorsprong meestal geen spouwmuurisolatie. Hier spelen dan ook vaak aanzienlijke comfortproblemen. Tocht, schimmels en doorslaand vocht zijn vaker regel dan uitzondering. Spouwmuurisolatie is relatief voordelig en zorgt ervoor dat de muren warm en droog blijven. Hierdoor zijn vocht, tocht en schimmels snel verleden tijd. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat sneller dan je denkt en is vaak al binnen een dag voor elkaar. Maar het is wel belangrijk dat de spouw van je woning voldoende breed en vrij van vervuiling, vleermuizen en huismussen is. Laat daarom vooraf onderzoek doen en kies alleen voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Vloerisolatie

Woningen met een bouwjaar voor 1980 hebben bijna altijd een onge├»soleerde vloer die ’s winters koud optrekt. Vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer warmer blijft en dat je minder last hebt van tocht en koude trek, zeker waanneer je eerst alle kieren laat afdichten. De warmte in huis wordt dan gelijkmatiger verdeeld. Heb je een kruipruimte onder de vloer dan kun je de vloer meestal eenvoudig laten isoleren. Met vloerisolatie bespaar je meer dan je denkt.

Dakisolatie

Omdat de warme lucht stijgt verliezen woningen zonder dakisolatie veel warmte naar buiten. Maar ook bij woningen die wel van dakisolatie, maar niet van goede kierdichting zijn voorzien gaat onnodig veel warmte verloren. De verwarming moet hier hard werken om de temperatuur in huis enigszins op peil te houden. Dit leidt tot overbodig warmteverlies en hoge kosten. Investeren in dakisolatie en goede kierdichting kan je dus veel voordeel opleveren!

Isolatieglas

Enkel glas is een ernstig warmtelek dat je zo snel mogelijk zou moeten vervangen. Het glasoppervlak ’s wordt winters zo koud dat er koudeval en condensatie plaatsvindt. Via enkel glas gaat plaatselijk veel warmte verloren, maar het veroorzaakt bovendien comfortproblemen in huis. Ook lek dubbel glas en HR glas zijn onnodige warmtelekken die zullen moeten worden verholpen. Lek isolatieglas is herkennen aan corrosie op de aluminium afstandhouders en condensvorming in de glasspouw.

Energiekeurplus

Isolatie Groningen is onderdeel van Energiekeurplus, de Level 3 gecertificeerd expert in thermografie & blowerdoortest. Wij doen onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de isolatie en kierdichtheid van woningen en gebouwen in Groningen, Friesland en Drenthe.