Dakisolatie aanbrengen begint met een goed onderzoek

Dakisolatie

Gericht je dak isoleren op basis van goed isolatie onderzoek

Home » Dakisolatie

Dakisolatie

In een huis zonder dakisolatie verdwijnt de warme lucht bijna ongehinderd naar buiten. In de winter is het er daarom koud en tochtig. De verwarming moet er hard aan trekken om het binnen een beetje warm te krijgen. Dit onnodige warmteverlies kan een bijzonder hoog gasverbruik veroorzaken. Door je dak eerst goed kierdicht te maken en daarna te isoleren hou de de warmte binnen en neemt je wooncomfort aanzienlijk toe!

Voordelen van dakisolatie

Dakisolatie is één van de meest effectieve isolatiemaatregelen die je kunt nemen. Wanneer je het dak van je huis laat isoleren levert dat je een rendement van minstens 10% op. Zeker met de huidige hoge gasprijzen. Daarnaast zorgt goede dakisolatie ervoor dat tocht, vocht en schimmel en kou ’s winters geen kans meer krijgen. Maar ook ’s zomers biedt dakisolatie voordelen. Door je dak te isoleren zorg je er namelijk voor dat het op warme dagen aangenaam koel in huis blijft.

Het belang van kierdichting

Goed isoleren begint met het aanbrengen van kierdichting, zeker bij dakisolatie. Warme lucht stijgt en kan ongemerkt via naden en kieren boven in huis ontsnappen. Vooral wanneer het ’s winters buiten koud en binnen lekker warm is kan het warmteverlies door schoorsteeneffect ernstige vormen aannemen. Wanneer je het dak van je huis isoleert zonder eerst alle kieren af te dichten kan de dakisolatie niet goed functioneren, 30 tot wel 70% van de isolatiewaarde kan er maar liefst door verloren gaan.

Een dak van buitenaf isoleren

Dakisolatie kan op twee verschillende manieren worden aangebracht, van binnenuit of van buitenaf. Bij het isoleren van een dak van buitenaf worden de dakpannen eerst verwijderd, daarna wordt er isolatie op de buitenzijde van het dakbeschot aangebracht. Tenslotte worden de pannen weer teruggelegd. Vanaf de buitenzijde isoleren is duurder dan isoleren van binnenuit, het heeft de voorkeur wanneer de dakpannen ook vervangen moeten worden. Dakisolatie vanaf de buitenzijde is de beste manier om je dak te isoleren omdat koudebruggen en vochtproblemen kunnen worden vermeden.

Vanaf de binnenzijde isoleren

Vaak kiest men ervoor om een dak vanaf de binnenzijde te laten isoleren, bijvoorbeeld met steenwol of EPS platen. Dit is voordeliger dan het aanbrengen van dakisolatie onder de de dakpannen. Maar isoleren vanaf de binnenzijde brengt ook vaak koudebruggen bij binnenmuren en verdiepingsvloeren met zich mee. Daarnaast bestaat bij deze vorm van dakisolatie altijd de kans op interne condensatie en vochtproblemen. Zeker wanneer er onzorgvuldig wordt gewerkt en wanneer er geen dampremmer word aangebracht.

Controle van kierdichting en isolatie

Voor welke vorm van dakisolatie je ook kiest. Laat achteraf altijd de kwaliteit van de kierdichting en de isolatiewerkzaamheden door een specialist controleren met gebruik van thermografie en een blowerdoortest. Zo voorkom je tegenvallende resultaten, tochtklachten en aantasting van gebouwconstructie als gevolg van luchtlekken.

Energiekeurplus

Isolatie Groningen is onderdeel van Energiekeurplus, de Level 3 gecertificeerd expert in thermografie & blowerdoortest. Wij doen onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de isolatie en kierdichtheid van woningen en gebouwen in Groningen, Friesland en Drenthe.